A szorongás kezelése

A szorongás kezelése

Az ember szorongásos kezelése a szorongásos rendellenesség jellegétől és az egyéni preferenciáitól függ. A kezelés gyakran a különféle típusú terápiát és a gyógyszereket kombinálja.

Ha egy személy szorongással rendelkezik, a tünetek felismerése és az állapot kezelésének orvosi segítség nélkül történő kezelése érdekében gyakran az első cselekvés.

Ha azonban az önmenedzsment nem csökkenti a tünetek súlyosságát, vagy ha a kezdet különösen hirtelen vagy intenzív, akkor az ember a terápiához vagy a gyógyszeres kezeléshez fordulhat.

Ez a cikk az otthoni és orvosi kezeléseket tárgyalja a szorongásos tünetek enyhítésére.

Mi a szorongás?

A legtöbb ember életében különböző pontokon tapasztalhatja a stresszt. A stressz azonban a biológiai sérülésre vagy az észlelt fenyegetésre adott fiziológiai válasz, és általában viszonylag rövid távú.

A szorongás viszont az észlelt fenyegetés előrejelzése aggodalom és stressz formájában.

Ha a szorongás krónikus és elég súlyos ahhoz, hogy zavarja az ember életét, akkor szorongásos rendellenességük lehet.

Különböző típusú szorongásos rendellenességek vannak, például általános szorongásos rendellenességek és társadalmi szorongásos rendellenességek. Ezeket a rendellenességeket az 5. kiadás (DSM – 5) diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében tartalmazza.

Különböző típusú szorongásos rendellenességek tünetei között szerepelhet:

 • Túlzott aggodalom érzései
 • Nyugtalanság
 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Gyomorfájdalom
 • Álmatlanság
 • Nehéz koncentrálni
 • Izzadás
 • A szív lökése
 • öntudat

Tudjon meg többet a szorongásos rendellenességek típusairól és tüneteiről.

Mennyire elterjedt a szorongás?

A szorongás szerint & amp; Az Amerikai Depressziós Szövetség az amerikai felnőttek 18,1% -ának szorongásos rendellenessége van, ami mintegy 40 millió embert képvisel. Ezek közül csak 36,9% kap kezelést.

Globálisan 76,2 millió további szorongásos rendellenesség történt a COVID-19 járvány kezdete óta. A növekedés magasabb volt a nők körében, mint a férfiak körében. A kutatások azt mutatják, hogy a szorongás mértékének legnagyobb növekedése a fekete és afro -amerikai nép körében a járvány kezdetén történt.

Az önkezelés

alkoholfogyasztási rendellenesség, depresszió és egyéb állapotok szorosan kapcsolódhatnak a szorongáshoz. Néhány embernek először kezelnie kell a mögöttes állapotot, mielőtt a szorongásos rendellenességet kezelné.

enyhébb esetekben, vagy olyan esetekben, amelyek nem minősülnek szorongásos rendellenességnek, egy személy klinikai felügyelet nélkül képes kezelni otthon a szorongást.

Az életmódváltozásról és a mentális egészségről szóló tanulmányban olyan tényezők, mint például a dohányzás abbahagyása, az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a rendszeres társadalmi kapcsolatok fenntartása pozitív hatással volt a résztvevők mentális egészségére, ideértve a stressz szintjét is.

Egyes stratégiák, amelyeket az ember használhat a szorongással való megbirkózáshoz:

 • A stresszhez vezethet olyan triggerek kezelése, mint például a munka nyomása és a határidők figyelembevétele, a szervezés, a szervezés Ijesztő feladatok a tennivalók listájában, és rendszeresen szabadidőt vesznek a szakmai vagy oktatási kötelezettségektől
 • Relaxációs technikák, például mélyen lélegző gyakorlatok, hosszú fürdők, éberségi meditáció, jóga és sötétben való pihenés alkalmazásával
 • A támogatási hálózat fenntartása a családtagokkal, a barátokkal vagy a támogató csoporttal való beszélgetéssel és a szorongó érzések elkerülésével, mivel ez súlyosbíthatja a szorongási rendellenességeket
 • Rendszeres testmozgás megszerzése, amely javíthatja önkép és kiváltja az agyban lévő vegyi anyagok felszabadulását, amelyek stimulálják a pozitív érzelmeket
 • Az alkoholfogyasztás és más rekreációs gyógyszerek, beleértve a nikotint, a koffeint és a kannabisz fogyasztását, csökkentik vagy korlátozzák. Legalább 6 órás alvás egy éjszakát, ami 2,5-szer kevésbé valószínűsítheti mentális szorongást
 • Egy kiegyensúlyozott, tápláló étrendet, amely olyan tápanyagokat is magában foglal, mint például az omega-3 zsírsavak, cink, magnézium, magnézium, és B -vitamin

Tanácsadás és terápia

A szorongásos rendellenességek szokásos kezelése pszichológiai tanácsadást és terápiát foglal magában.

Ez magában foglalhatja a pszichoterápiát, a kognitív viselkedésterápiát (CBT) vagy a különböző terápiás módszerek kombinációját.

A CBT célja a káros gondolkodási minták felismerése és megváltoztatása, amelyek kiválthatják a szorongás tüneteit, korlátozhatják a torzított gondolkodást, és megváltoztathatják a stresszorokra adott reakciók méretarányát és intenzitását.

Ez segít az embereknek kezelni, ahogy reagálnak bizonyos kiváltókra. A CBT -t gyakorló terapeuta segíthet egy személynek olyan kognitív gyakorlatok kidolgozásában, amelyek a negatív gondolatokat pozitívakkal helyettesítik.

Például az ember felírhatja a negatív gondolatok listáját, és készíthet egy újabb listát a pozitív gondolatokról, hogy helyettesítsék őket. Ha az egyén szorongásos tünetei egy adott stresszorhoz kapcsolódnak, akkor előnyei lehetnek, ha magukkal szembesülnek és meghódítják ezt a konkrét félelmet.

A pszichoterápia egy másik kezelés, amely magában foglalja a képzett mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetést és a szorongásos rendellenesség gyökerének megértését. Az ülések feltárhatják a szorongás és a lehetséges megküzdési mechanizmusok kiváltóit.

A szorongás más típusai közé tartozik az expozíciós terápia és a pszichodinamikai terápia.

Tudjon meg többet a különféle terápiákról.

Gyógyszerek

Többféle gyógyszeres kezelés támogathatja a szorongásos rendellenesség kezelését. Ide tartoznak:

 • Triciklusos antidepresszánsok (TCA): Ezek a gyógyszerek hatékonyságot mutattak a legtöbb szorongásos rendellenesség kezelésében, kivéve az obszesszív-kompulzív rendellenességet (OCD). Ezek a gyógyszerek azonban olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint az álmosság, a szédülés és a súlygyarapodás. A triciklus két példája az imipramin és a klomipramin.
 • A szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI) és a szerotonin-norepinefrin újrafelvétel-gátlók (SNRI): Míg az antidepresszánsokat leggyakrabban a depresszió kezelésére írják elő, az orvosok az SSRIS-t vagy az SNRIS-t írhatják elő a szorongási rendellenességek kezelésére. Ezek továbbra is valószínűleg mellékhatásokat okoznak, például émelygést és szexuális diszfunkciót.
 • Benzodiazepinek: Csak vényköteles módon kaphatók, ezek nagyon addiktívak lehetnek, és ritkán lennének az első vonalbeli gyógyszer. A Diazepam (valium) a szorongással küzdő emberek közös benzodiazepin példája.

A szorongás kezelésére használt egyéb gyógyszerek közé tartozik a béta-blokkolók, a monoamin-oxidáz inhibitorok (MAOI) és a Buspirone.

Egyes gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok, például az SSRIS vagy az SNRI, elvonási tüneteket okozhatnak, amelyek tartalmazhatnak agyi zAP -kat. Ezek fájdalmas rázkódások a fejben, amelyek villamosenergia -sokknak érzik magukat.

Azok az egyének, akik azt tervezik, hogy a szorongásos rendellenességek kezelésére szolgáló megközelítésüket az antidepresszánsok hosszú ideig történő kezelése után tervezzék, konzultáljanak orvosukkal arról, hogyan lehet a legjobban elmozdulni e gyógyszerektől.

Ha súlyos, káros vagy váratlan hatások fordulnak elő az előírt gyógyszerek szedése után, az embernek azonnal értesítenie kell orvosát.

Tudjon meg többet a szorongásos gyógyszerekről.

Takeaway

A szorongásos rendellenesség kezelése a pszichológiai terápiára, a gyógyszeres kezelésre és az életmód kiigazítására összpontosít. A kezelés az egyes személyek esetében eltérő lesz, a szorongásos rendellenesség típusától függően és a mögöttes állapotok jelenlététől függően.

Az önmenedzsment az első lépés a szorongó érzések kezelése felé, és gyakran magában foglalja a relaxációs technikákat, az aktív életmódot és a hatékony időgazdálkodást. Ha ezek az intézkedések nem hoznak szorongó reakciókat ellenőrzés alá, akkor az embernek fontolóra kell vennie az orvossal való beszélgetést és más kezelési lehetőségeket kell keresnie.

Ha a szorongó reakciók a kezdetektől fogva súlyos – például pánikrohamként nyilvánulnak meg -, az embernek kezelést kell kérnie.

pszichológiai terápiák, beleértve a CBT -t, segíthetnek az egyéneknek a stresszes élet eseményeire és kiváltóinak reagálásának módosításában. Segíthetnek a torzított gondolkodás korlátozásában és a negatív gondolatok cseréjében is.

A kezelést támogató gyógyszerek közé tartozik a triciklusos gyógyszerek, antidepresszánsok, béta-blokkolók és benzodiazepinek. Az embernek beszélnie kell az orvossal a szorongásos gyógyszerekkel kapcsolatos súlyos mellékhatásokról vagy visszavonási tünetekről.

Gyakran feltett kérdések

Mi okozza a szorongást?

A központi idegrendszer, amely magában foglalja az agyat, szabályozza a test reakcióját a stresszre és a szorongásra. Az egyik elmélet az, hogy a szorongásos emberekben az agy azon része, amelyet az amygdala néven ismertek, túlságosan reagál az ember környezetében bekövetkező kiváltókra. A kutatók nem egészen tudják, miért történik ez, hanem elmélete, hogy genetikai, biológiai vagy pszichológiai okai lehetnek.

Hogyan diagnosztizálják a szorongást?

Annak meghatározása érdekében, hogy van -e egy személy szorongással, az orvos felméri a kognitív, fizikai és viselkedési tüneteket. A szorongásos rendellenesség diagnosztizálása érdekében az embernek ki kell mutatnia a DSM-5-ben ismertetett specifikus tüneteket. A szorongásos rendellenesség típusától függően a diagnózis kritériumai eltérőek.

Hogyan kezelhetem a szorongásos támadást?

A szorongásos támadás a szorongás tüneteinek hirtelen romlása. Hasonló lehet a pánikrohamhoz, de általában kevésbé intenzív. Stratégiák, amelyeket egy személy használhat a szorongásos támadások megállításához, magában foglalja a hosszú, mély lélegzetet, a vizet az arcon való fröccsenés és a nyugtató nyelv megismétlése, például: „Biztonságos vagyok”.

 • A szorongás/stressz

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Compare listings

Compare