Θεραπείες για άγχος

Θεραπείες για άγχος

Η θεραπεία άγχους ενός ατόμου εξαρτάται από τη φύση της διαταραχής άγχους και τις ατομικές προτιμήσεις τους. Συχνά, η θεραπεία θα συνδυάσει διαφορετικούς τύπους θεραπείας και φαρμάκων.

Όταν ένα άτομο έχει άγχος, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση της κατάστασης χωρίς ιατρική βοήθεια είναι συχνά η πρώτη πορεία δράσης.

Ωστόσο, εάν η αυτοδιαχείριση δεν μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή εάν η εμφάνιση είναι ιδιαίτερα ξαφνική ή έντονη, ένα άτομο μπορεί να στραφεί σε θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό το άρθρο εξετάζει το σπίτι και τις ιατρικές θεραπείες για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους.

Τι είναι το άγχος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άγχος σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους. Ωστόσο, το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση σε μια βιολογική βλάβη ή μια αντιληπτή απειλή και τείνει να είναι σχετικά βραχυπρόθεσμα.

Το άγχος, από την άλλη πλευρά, είναι η πρόβλεψη μιας αντιληπτικής απειλής με τη μορφή ανησυχίας και άγχους.

Εάν το άγχος είναι χρόνιο και αρκετά σοβαρό για να παρεμβαίνει στην ικανότητα ενός ατόμου να ζει τη ζωή του, μπορεί να έχουν μια διαταραχή άγχους.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους, όπως γενικευμένη διαταραχή άγχους και διαταραχή κοινωνικού άγχους. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνονται στο διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών, 5η έκδοση (DSM -5).

Συμπτώματα διαφορετικών τύπων διαταραχών άγχους μπορούν να περιλαμβάνουν: >

  • πονοκέφαλος
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αϋπνία
  • Δυσκολία συγκέντρωση
  • εφίδρωση
  • χτυπώντας καρδιά
  • Αυτοείγηση
  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τύπους και τα συμπτώματα των διαταραχών άγχους.

    Πόσο διαδεδομένο είναι το άγχος;

    Σύμφωνα με το άγχος & amp; Ένωση κατάθλιψης της Αμερικής, το 18,1% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν διαταραχή άγχους, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτά, μόνο το 36,9% λαμβάνει θεραπεία.

    παγκοσμίως, υπήρξαν 76,2 εκατομμύρια πρόσθετες περιπτώσεις διαταραχής άγχους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Η άνοδος ήταν υψηλότερη μεταξύ των γυναικών από τους άνδρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού άγχους εμφανίστηκε στην αρχή της πανδημίας μεταξύ των μαύρων και των αφροαμερικάνων.

    Αυτοθεραπεία

    Διαταραχή, κατάθλιψη και άλλες συνθήκες μπορεί να έχει μια ισχυρή σύνδεση με το άγχος. Μερικοί άνθρωποι πρέπει πρώτα να διαχειριστούν μια υποκείμενη κατάσταση πριν αντιμετωπίσουν τη διαταραχή άγχους τους.

    σε ήπιες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως διαταραχή άγχους, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το άγχος στο σπίτι χωρίς κλινική εποπτεία.

    Σε μια μελέτη σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και την ψυχική υγεία, παράγοντες όπως η εγκατάλειψη του καπνίσματος, η κατανάλωση υγιεινής, η άσκηση τακτικά και η διατήρηση των τακτικών κοινωνικών συνδέσεων είχαν θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων στρες.

    Ορισμένες στρατηγικές που μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα άτομο για να αντιμετωπίσει το άγχος περιλαμβάνει:

    • Αποθαρρυντικά καθήκοντα σε λίστες υποχρεώσεων και παίρνοντας τακτικό χρόνο από επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές υποχρεώσεις
    • χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μακρά λουτρά, διαλογισμός ευαισθητοποίησης, γιόγκα και ανάπαυση στο σκοτάδι
    • Διατήρηση ενός δικτύου υποστήριξης μιλώντας με μέλη της οικογένειας, φίλους ή μια ομάδα υποστήριξης και αποφεύγοντας την αποθήκευση ανήσυχων συναισθημάτων, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις διαταραχές άγχους
    • αυτο-εικόνα και ενεργοποιήστε την απελευθέρωση των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που διεγείρουν θετικά συναισθήματα
    • μειώνοντας ή περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ψυχαγωγικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, της καφεΐνης και της κάνναβης
    • Τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου μια νύχτα, που μπορεί να κάνει ένα άτομο 2,5 φορές λιγότερο πιθανό να βιώσει ψυχική δυσφορία
    • Τρώγοντας μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, και η βιταμίνη Β

    Συμβουλευτική και θεραπεία

    Η τυπική θεραπεία για διαταραχές άγχους περιλαμβάνει ψυχολογική συμβουλευτική και θεραπεία.

    Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή συνδυασμό διαφορετικών τρόπων θεραπείας.

    Το CBT στοχεύει να αναγνωρίσει και να αλλάξει τα επιβλαβή πρότυπα σκέψης που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους, να περιορίσουν την παραμορφωμένη σκέψη και να αλλάξουν την κλίμακα και την ένταση των αντιδράσεων στους στρεσογόνους παράγοντες.

    Βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τον τρόπο που αντιδρούν σε ορισμένους ενεργοποιητές. Ένας θεραπευτής που ασκεί CBT μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αναπτύξει γνωστικές ασκήσεις που αντικαθιστούν αρνητικές σκέψεις με θετικές.

    Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να γράψει μια λίστα με οποιεσδήποτε αρνητικές σκέψεις και να κάνει μια άλλη λίστα θετικών σκέψεων για να τις αντικαταστήσει. Εάν τα συμπτώματα άγχους ενός ατόμου σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο παράγοντα άγχους, μπορούν να επωφεληθούν από την απεικόνιση του εαυτού τους και την κατάκτηση αυτού του συγκεκριμένου φόβου.

    Η ψυχοθεραπεία είναι μια άλλη θεραπεία που περιλαμβάνει τη συζήτηση με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας και την εργασία για να κατανοήσει τη ρίζα μιας διαταραχής άγχους. Οι συνεδρίες ενδέχεται να διερευνήσουν τις ενεργοποιήσεις του άγχους και τους πιθανούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

    Άλλοι τύποι θεραπείας για άγχος περιλαμβάνουν θεραπεία έκθεσης και ψυχοδυναμική θεραπεία.

    Μάθετε περισσότερα για διαφορετικούς τύπους θεραπείας.

    φάρμακα

    Αρκετοί τύποι φαρμάκων μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία μιας διαταραχής άγχους. Αυτά περιλαμβάνουν:

    • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs): Αυτά τα φάρμακα έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία των περισσότερων διαταραχών άγχους εκτός από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία, ζάλη και αύξηση βάρους. Δύο παραδείγματα τρικυκλικών είναι η ιμιπραμίνη και η κλομιπραμίνη.
    • Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SNRI). Αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ναυτία και σεξουαλική δυσλειτουργία.
    • Βενζοδιαζεπίνες: Διατίθενται μόνο μέσω συνταγής, αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικές και σπάνια θα ήταν το φάρμακο πρώτης γραμμής. Η Diazepam (Valium) είναι ένα παράδειγμα μιας κοινής βενζοδιαζεπίνης για άτομα με άγχος.

    Άλλοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους περιλαμβάνουν βήτα-αναστολείς, αναστολείς οξειδάσης μονοαμίνης (ΜΑΟΙ) και buspirone.

    Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αντικαταθλιπτικά όπως SSRIs ή SNRIs, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα απόσυρσης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικά zaps. Αυτά είναι οδυνηρά jolts στο κεφάλι που αισθάνονται σαν σοκ της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα άτομα που σχεδιάζουν να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στη θεραπεία των διαταραχών άγχους μετά από μια μακρά περίοδο λήψης αντικαταθλιπτικών θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τον καλύτερο τρόπο απομάκρυνσης από αυτά τα φάρμακα.

    Εάν εμφανίζονται σοβαρές, δυσμενείς ή απροσδόκητες επιδράσεις μετά τη λήψη οποιωνδήποτε συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ένα άτομο πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως τον γιατρό του.

    Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα άγχους.

    Takeaway

    Η θεραπεία μιας διαταραχής άγχους επικεντρώνεται στην ψυχολογική θεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή και τις προσαρμογές του τρόπου ζωής. Η θεραπεία θα είναι διαφορετική για κάθε άτομο ανάλογα με τον τύπο διαταραχής άγχους που έχουν και την παρουσία οποιωνδήποτε υποκείμενων συνθηκών.

    Η αυτοδιαχείριση είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των ανήσυχων συναισθημάτων και συχνά περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, ενεργό τρόπο ζωής και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Εάν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν υπό έλεγχο τις ανήσυχες αντιδράσεις, ένα άτομο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μιλήσει με γιατρό και να αναζητήσει άλλες οδούς θεραπείας.

    Εάν οι ανήσυχες αντιδράσεις είναι σοβαρές από την αρχή – για παράδειγμα, εκδηλώνοντας ως επιθέσεις πανικού – ένα άτομο πρέπει να αναζητήσει θεραπεία.

    Οι ψυχολογικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του CBT, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να προσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε αγχωτικά γεγονότα και ενεργοποιούν τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να περιορίσουν την παραμορφωμένη σκέψη και να αντικαταστήσουν τις αρνητικές σκέψεις.

    φάρμακα που μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία περιλαμβάνουν τρικυκλικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, βήτα-αναστολείς και βενζοδιαζεπίνες. Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με γιατρό για οποιεσδήποτε σοβαρές παρενέργειες ή συμπτώματα απόσυρσης που σχετίζονται με το φάρμακο άγχους.

    Συχνές ερωτήσεις

    Τι προκαλεί άγχος;

    Το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, ελέγχει την ανταπόκριση του σώματος στο άγχος και το άγχος. Μια θεωρία είναι ότι σε άτομα με άγχος, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως αμυγδαλά αντιδρά υπερβολικά για να προκαλέσει στο περιβάλλον του ατόμου. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αρκετά γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν ότι μπορεί να έχει γενετικές, βιολογικές ή ψυχολογικές αιτίες.

    Πώς διαγιγνώσκεται το άγχος;

    Για να προσδιορίσει εάν ένα άτομο έχει άγχος, ένας γιατρός θα αξιολογήσει για μια σειρά γνωστικών, φυσικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων. Για να διαγνωστεί με διαταραχή άγχους, ένα άτομο πρέπει να επιδείξει συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία περιγράφονται στο DSM-5. Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο διαταραχής άγχους, τα κριτήρια διάγνωσης ποικίλλουν.

    Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια επίθεση άγχους;

    Μια επίθεση άγχους είναι μια ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων του άγχους. Μπορεί να είναι παρόμοιο με μια επίθεση πανικού, αλλά είναι γενικά λιγότερο έντονη. Οι στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο για να σταματήσει μια επίθεση άγχους περιλαμβάνει τη λήψη μεγάλων, βαθιών αναπνοών, την εκτόξευση νερού στο πρόσωπο και την επαναλαμβανόμενη ηρεμιστική γλώσσα, όπως “είμαι ασφαλής”.

    • Το άγχος/άγχος

    ιατρικά νέα έχουν σήμερα αυστηρές οδηγίες προμήθειας και αντλεί μόνο από μελέτες από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

    Compare listings

    Compare